Klein Maar Fijn 2021, aflevering 5

(Let op! Deze review bevat spoilers)

Koffie, thee en water

In de halve finale werden de deelnemers in de kleine opdracht op een kop koffie of thee getrakteerd. Tenminste, in en rond een kop en schotel moest in drie uur tijd naar eigen inzichten een miniatuurtafereel worden gebouwd. Hoe ga je dat doen? Allen willen in ieder geval volle kopjes, waar op het oppervlak zich iets gaat afspelen. We zien wat gehannes met groen steekschuim (oase), dat vult de diepte van het kopje alvast lekker op. Wat nu? Toegegeven, iedereen komt wel met iets origineels: Tessa gaat zelf vogeltjes rond een volgelhuisje maken, Rick pakt het groots aan met een goed gevuld landschapsdiorama van een stuk rots met bergbeklimmers, Peter wil verbinding van zijn boerenbont-setje met een boerenbedrijf: hij legt het kopje gekanteld op het schoteltje zodat er een ingang voor een stal ontstaat. Leuk verzonnen. Suzan komt evenals vorige week in mijn ogen met het creatiefste idee: koeien lopen vanaf het schoteltje tegen een opgang rond het kopje. Boven worden ze gemolken, de melk loopt vervolgens rechtstreeks in de koffie. Briljant bedacht!

Net als vorige week zie je, hoewel de kandidaten steeds verder aan elkaar zijn gewaagd, nog steeds behoorlijke verschillen in kwaliteit van uitvoering. Tessa’s werk verrast niet; haar zelfgemaakte vogeltjes zijn mooi en origineel, maar ze maakt te weinig van het uitgangspunt kop en schotel gebruik. Het geheel oogt wel erg kaal. Peter leek tijdens het werken erg tevreden, maar wat een matig verhaal zette hij hiermee neer! Na diverse revanches in vorige afleveringen deed hij nu echt een stap terug. Zijn veelbelovende creatieve prestatie leek onaf en was grof afgewerkt. Rick had enorm zijn best gedaan, maar kreeg als evenals vorige week commentaar op zijn keuzes: erg aan de veilige kant. Wel goed uitgevoerd, ondanks gebruik van kant-en-klare bergbeklimmersfiguurtjes. Dat gold ook voor de koeien van Suzan, maar zij liet werkelijk zien de opdracht goed te hebben begrepen: een compleet, duidelijk en komisch verhaal, in 360 graden rond, kop en schotel helemaal benut. Natuurlijk had de jury ook bij haar werk wat puntjes van kritiek, vooral wat betreft het kleurgebruik, maar haar creativiteit lijkt wel grenzeloos. Alweer een eerste plaats, zij moet absoluut naar de finale.

Voor de grote opdracht reikte presentator Jan Versteegh vier verschillende knuffeldieren aan.  Op rangorde van de kleine opdracht (Suzan – Rick – Tessa – Peter) moest er aan de hand van een knuffel een landschapsthema worden gekozen. De deelnemers moesten tevens van 3D-geprinte dieren in 1/35 gebruik maken én het was verplicht er een realistisch ogende waterpartij in te verwerken. Mooi, vijf dagen de tijd, dan kunnen we eens zien hoe de deelnemers het water gaan maken. Interessant. Er zijn veel manieren en uitdrukkingen: stilstaand water, kabbelend water, stromend water, woeste golven met schuimkoppen, bevroren water... Ieder heeft eigen methodes, vaak ontstaan na enige oefening. Je kan vloeibaar acryl gietwater uit flacons nemen voor plassen en meren, stromend water zoals waterval of beekje maak je met de taaiere, stroperiger watereffecten. Golven kunnen met een föhn worden ingeblazen, moeilijker vormen kunnen met sneldrogende tweecomponenten giethars worden gevormd. Je kan voorgekleurd materiaal nemen, of de ondergrond eerst kleuren. Een oude, nog vaak toegepaste methode is water uit gekleurde klei maken. Maar ook op deze belangrijkste taak geeft de aflevering slechts via een kiertje een kijkje in de keuken. Nee hoor, we mogen in plaats daarvan weer meegenieten van een mislukte aanpak: het ijslandschap van Tessa’s Noordpool wil maar niet drogen. Met een föhn zet ze de aanval in op haar kleffe sneeuw. Het werkt niet, ze begint gedesillusioneerd opnieuw. Dat is nooit een goed teken. Rick moet op de dag vóór afronding nog aan zijn waterpartijen beginnen; is dat wel handig?. Peter krijgt tussentijds jurycommentaar: zijn sneeuw uitlopend in water is te wit, er moet wat leven in. Kritiek die hij niet had verwacht. En ondertussen werkt Suzan rustig verder…

Goed, we zien de vier deelnemers regelmatig met de airbrush in de weer. Ook weer slechts een indruk in bliksembeelden, maar naast basis verfspuittechnieken komt er veel individueel inzicht bij kijken, dat leg je niet zomaar vast. In ieder geval is de airbrush ideaal voor het spuiten van allerlei effecten, zoals kleurverloop. Dat lukt niet met de penseel. Opvallend is dat er alleen bij Peter heel even een kleine spuitcabine, die de spuitnevel afzuigt, in beeld was; de anderen airbrushen zonder bescherming in de open ruimte. Tja, je moet het zelf weten. De in transparante kunststof 3D-geprinte dieren zien er met airbrushtechnieken vooral bij Suzan in elk geval erg mooi uit.

Iedereen krijgt in het eindoordeel wel enige kritiek op het resultaat van de gemaakte waterpartijen, maar het geheel is wederom bij Suzan het beste. Ik tip haar komende week voor de eindoverwinning. Rick en Peter blijven dicht bij elkaar, maar volgen Suzan op enige afstand. Voor Tessa eindigt hier haar avontuur, te verwachten gezien het verloop van deze aflevering.

Na het kijken van vijf afleveringen vraag ik me af of mijn verwachtingen misschien te hoog zijn? Wil ik te graag dingen zien die er misschien niet kunnen zijn? En uitleg van technieken kun je toch ook op YouTube kijken? Zeker, maar Google eens wat en je vindt diverse commentaren van mensen die Klein maar fijn veel te snel vinden gaan. Dat zal in de laatste aflevering niet anders zijn. Het wordt vooral spannend wie de titel gaat pakken.