Artitec

Artitec |

Modelspoor treinen, wagons en sceneryVeel liefhebbers van treinbanen met historisch Hollandse taferelen konden jarenlang maar weinig gebouwen en accessoires vinden. Op enkele uitzonderingen na was alles Duits, Oostenrijks of Zwitsers. In 1991 startte Artitec met de productie van schaalmodellen in H0 (1:87), bijna geheel op Nederlandse scenery gericht. Dertig jaar geleden nog letterlijk kleinschalig, nu tot een breed programma uitgegroeid met bijna al het denkbare voor de Nederlandse treinbaan, waarmee het merk een toppositie in dit segment heeft verworven. Naast de hoofdschaal H0 zijn intussen de schalen N (1:160) TT (1:120) en Z (1:220) vertegenwoordigd. Diversiteit, herkenbaarheid, schaalnauwkeurigheid, hoge graad van detaillering en natuurgetrouwe uitstraling hebben het succes van het merk bepaald.

Lees meer

Producten 1-36 van 566

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Naast de hoofdschaal H0 zijn intussen de schalen N (1:160) TT (1:120) en Z (1:220) vertegenwoordigd. Diversiteit, herkenbaarheid, schaalnauwkeurigheid, hoge graad van detaillering en natuurgetrouwe uitstraling hebben het succes van het merk bepaald.

Het meest gebruikte basismateriaal is tweecomponenten giethars, ofwel resin dat in mallen van siliconen tot haarscherpe onderdelen wordt gegoten. Dit materiaal is ideaal voor een flexibel en vlot productieproces. Daarnaast werkt Artitec veel met PE-delen: een lichtbundel etst een patroon uit dun messingplaat waarmee ragfijne onderdeeltjes worden verkregen, perfect voor onder meer hekwerken, fietsen, borden en nummerplaten. Resin en etswerk zijn afzonderlijk of gecombineerd de hoofdonderdelen van Artitec bouwpakketten (kits). Voor kappen van locomotieven, treinstellen, rijtuigen en wagons is resin minder geschikt, Artitec gebruikt daarvoor zoals de meeste andere treinenmerken een taaiere kunststof waarmee de vorm via een spuitgietproces wordt verkregen.

De samenbouw van Artitec-modellen vraagt enige extra aandacht en tijd, maar is niet moeilijker dan bouwmodellen van andere merken. Het voornaamste verschil is het lijmen: gewone plasticlijm (polystyreenlijm) werkt niet op resin, gebruik hiervoor secondelijm of tweecomponentenlijm. Daarnaast zijn onderdelen van Artitec-modellen niet voorgekleurd. Na ontvetten in een warm sopje met afwasmiddel, afspoelen en drogen kunnen de delen het beste (met een spuitbusje) in de primer worden gezet en vervolgens in de gewenste kleuren geschilderd. Alle merken modelbouwverf zijn hiervoor geschikt. Artitec verzorgt stapsgewijze bouwhandleidingen met aanwijzingen voor het in elkaar zetten, beschildering en eventuele weathering. Voor wie wat tegen zelf bouwen en beschilderen opziet, biedt Artitec een grote reeks klant-en-klare modellen. Deze vindt u in het assortiment onder de vermelding Ready-Made (RM).

Gebouwen en gevels

Deze serie omvat (voornamelijk) bouwpakketten: boerderijen; dorps- en stadshuizen; bruggen; industrie en (spoorweg)gebouwen. Daarnaast zijn er afzonderlijke gevels die bij uitstek als achtergrond zijn geschikt. Voor een gevel is minder schilderwerk nodig dan een compleet gebouw/ Bovendien zijn ze een prachtige basis voor zelfbouwprojecten: met bijvoorbeeld plastic (muur)plaat, hout of karton kan de hobbyist de gevels naar eigen inzicht uitbreiden of tot complete gebouwen maken.

Toebehoren

Artitec maakt vele accessoires voor de realistische aankleding van de treinbaan waaronder figuren, baanmarkeringen, abri’s; laadgoed, (reclame)borden, elektriciteitskasten; fietsenrekken, bushaltes; telefooncellen, brievenbussen en interieurs. Veel van deze modellen zijn kant-en-klaar gemonteerd en beschilderd (RM).

Voertuigen

Auto’s, van oldtimers tot klassiekers; (bak)fietsen, motoren; vrachtauto’s, stads- en streekbussen; paard en wagen; karren; woonwagens, landbouwvoertuigen en grondverzet. Artitec brengt tevens een uitgebreide serie militaire modellen, waaronder motoren, vrachtauto’s en tanks. Ook in deze categorie zijn vele modellen ready-made (RM). Het grootste deel ervan is Nederlands, maar ook zijn modellen uit andere landen vertegenwoordigd.

Boten en schepen

Zowel in bouwmodel als kant-en-klaar (RM) vindt u bij Artitec diverse boten en schepen, zoals roeiboten, motor- en zeilboten, binnenvaartschepen, vissersboten, een coaster en zelfs een Duitse U-Boot (waterlijnmodel). Ook toebehoren voor de bouw van een haven zoals kades, bolders, boeien, kranen en scheepsladingen ontbreken uiteraard niet.

Treinen

Het rijke Artitec-programma van rijdend en rollend materiaal omvat voornamelijk modellen van de Nederlandse Spoorwegen (NS), evenals enkele buitenlandse. Locomotieven, treinstellen, rijtuigen, goederenwagons en materiaalwagens. De gemotoriseerde, rijdende treinmodellen zijn zowel voor 2-rail gelijkstroom als voor 3-rail wisselstroom beschikbaar. De 2-railmodellen worden in analoog, digitaal en digitaal met geluid (loksound) aangeboden. Bij de 3-railmodellen is keuze tussen een standaard digitale rijdecoder of digitale decoder met loksound. Zowel het rijdend als rollend materiaal wordt per type - afhankelijk van het tijdperk - meestal in verschillende kleurstellingen en bedrijfsnummers uitgebracht. Het rollend materiaal is standaard met 2-railwielassen uitgerust; voor 3-railsystemen zijn wisselstroomwielen beschikbaar.

Meijer en Blessing Hobby vertegenwoordigt het complete Artitec-programma. Een aantal modellen is echter gelimiteerd leverbaar! Voorradige artikelen vindt u op onze website.