Wilesco

Wilesco stoommachines

Hoewel het stoomtijdperk al lang achter ons ligt, fascineren de stoommachines van Wilesco nog altijd een grote groep liefhebbers van alle leeftijden. Met de kleuren nikkel, rood en blauw zijn Wilesco-modellen een van herkenbaarste producten in de hobbysector. Sinds de start van de productie in 1950 is er nauwelijks iets aan het door en door beproefde concept veranderd.  Lees meer..

Meijer & Blessing Hobby voert bijna het gehele Wilesco-assortiment, van complete machines en aandrijfmodellen tot accessoires, brandstofblokjes, olie, aandrijfsnaren en onderdelen. Bestellen gaat eenvoudig online via onze webshop of laat u inspireren in onze winkel in centrum Rotterdam.

 

Producten 1-36 van 381

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Wilesco stoommachines zijn losstaand of in combinatie met bewegende aandrijfmodellen altijd goed voor vele uren speelplezier. Leuk en leerzaam! Dankzij de hoge productie- en materiaalkwaliteit gaan Wilesco-machines bij juist onderhoud bovendien decennia lang mee.

Wilesco historie

De geschiedenis van Wilesco gaat terug tot 1912, het jaar waarin Wilhelm Schröder GmbH & Co. KG metaalwerkenfabriek in het Duitse Lüdenscheid werd opgericht. De merknaam Wilesco ontstond met samentrekking van de namen uit de bedrijfsregistratie. In de beginjaren was het bedrijf een aluminiumgieterij en produceerde voornamelijk bestek, insignes en meubelbeslag. In de vroege jaren twintig introduceerde Wilesco aluminium bestekjes en pannetjes voor poppenhuizen, zogenaamd “huisspeelgoed”. Deze uitbreiding bleek een gouden greep; ondanks de crisis na de beurskrach van 1929 exporteerde het bedrijf enorme hoeveelheden speelgoed naar de Verenigde Staten waardoor Wilesco ook in economisch slechte tijden floreerde. Geleidelijk aan zakten na dit succes de verkopen in en besloot het bedrijf de eenvoudige productie van aluminium bestek langzamerhand af te bouwen. Vanwege grote vraag naar in matrijzen gegoten producten van aluminium en zink richtte Wilesco zich vanaf 1939 op nieuwe productlijnen en uitgebreidere productiecapaciteit.

In 1950 bracht Wilesco de eerste stoommachine op de markt, het begin van een reeks verschillende “D” (Dampf) modellen op een gelakt metalen grondplaat. Als varianten bracht Wilesco de scheepsstoommachines D48 en D52, voor inbouw van echte stoomaandrijving in modelboten. In 1966 verscheen de eerste rijdende machine: de stoomwals “Old Smoky” D365, kort daarop volgden de daarvan afgeleide stoomtractor D405 en de op een originele Magirus uit 1904 geïnspireerde stoombrandspuit D305. De reeks rijdende stoom aangedreven modellen is later met de vrachtauto D320 en tractor “Mighty Atom” D310 uitgebreid.

Een stoommachine in werking is een fascinerend apparaat op zich, maar – evenals in werkelijkheid – is die uiteraard voor het aandrijven van werktuigen bedoeld. In de loop der jaren heeft Wilesco ter aanvulling een groot aantal bewegende, aandrijfmodellen uitgegeven, zoals werkplaatsmachines, gereedschappen, ambachtslieden en kermisattracties.

Vele Wilesco-artikelen zijn al jarenlang vrijwel ongewijzigd in productie, de kleurstelling nikkel-blauw-rood is altijd het vertrouwde en herkenbare handelsmerk gebleven. Als variatie is in de voorbije jaren een aantal variaties verschenen, zoals stoommachines in de combinatie nikkel-zwart en messing-zwart of de rood-geel-witte kermistractor met verlichting D409. Een klein aantal stationaire en rijdende modellen is ook als bouwpakket te koop. Voor de montage zijn geen speciale vaardigheden nodig; er hoeft niets te worden gesoldeerd, de afzonderlijke onderdelen worden met schroefjes, boutjes en moertjes in elkaar gezet. Als uitbreiding op een aantal rijdende modellen is er een radiografische besturing ontwikkeld, waarvan enkele als compleet pakket inclusief afstandsbesturing kunnen worden geleverd. Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan bracht Wilesco in 2012 een jubileummodel van de stoommachine D10 met een grijze grondplaat uit, verpakt in een houten kist. Tot op heden is het model nog altijd in het programma.

De laatste ontwikkelingen demonstreren in kleine, compacte machines op eenvoudige wijze het stoomprincipe door middel van verwarming met een bijenwaskaars, zoals in de modellen D2 en D4. Als opvallende variant hierop brengt Wilesco de Sterling motor model H100, geen stoommachine, maar een zuiger die onder druk van hete lucht heen en weer gaat.

Vandaag de dag produceert Wilesco naast stoommachines en toebehoren nog altijd metalen voorwerpen, zoals weegschepjes in diverse maten, kledinghangers en handdoekhaken. Met gegoten zinken en aluminium onderdelen is Wilesco een belangrijke toeleverancier van de auto- en elektronica-industrie.


Wilesco stoommachines: kwaliteit en veiligheid

Vanwege werking onder druk en hoge temperaturen moeten speelgoed stoommachines aan strenge normen van het Duitse veiligheidsinstituut TÜV voldoen. Stoomketels worden tijdens het fabricageproces nauwkeurig op juiste werking en dichtheid getest. Na goedkeuring krijgt iedere Wilesco machine een sticker GS / TÜV als blijk van veilige, deugdelijke werking. Alle onderdelen van een stoommachine worden heet en mogen tijdens en geruime tijd na werking niet worden aangeraakt. Draaiende delen moeten met regelmaat van een druppeltje speciale Wilesco stoommachine-olie worden voorzien. En heel belangrijk: via het peilglas dient de hoeveelheid water in de ketel goed in de gaten te worden gehouden. Bij droog koken van de ketel kunnen soldeerverbindingen lossmelten waarna de machine niet meer werkt. Dit is altijd te repareren, maar valt niet onder garantie! Wilesco attendeert iedere gebruiker op het vooraf goed bestuderen van de handleiding voor een juiste behandeling van de stoommachine.

Wilesco-modellen staan garant voor precisie en hoge productiekwaliteit. Ketels en stoomleidingen zijn van gepolijst, deels vernikkeld messing. Alle stoomketels zijn van veiligheidsventiel en peilglas voorzien. De meeste modellen hebben bovendien een werkende stoomfluit die ook een controlerende functie heeft: hoe hoger en sterker de fluittoon, hoe krachtiger de druk in de ketel. De cilinders en zuigers zijn van een speciale messing legering gemaakt. De kleinste stoommodellen hebben een oscillerende cilinder waarvan de zuiger met drijfstang maar één kant op kan draaien. De grotere modellen hebben een omkeerbare double action cilinder met twee draairichtingen plus centrifugaalregeling voor uitgebalanceerde loop. De grootste stoommachines zijn zelfs van een dubbele cilinder voorzien voor nog meer aandrijfkracht. Het vijfspaaks vliegwiel is uit zink gegoten en gelakt of verguld. De ketelbehuizing en grondplaat zijn van hoge kwaliteit blik.

Blokjes vaste Witabs (ook bekend als meta of Esbit) zijn de brandstof voor verhitting van het  water in de ketel. De blokjes branden geurarm en geven geen rook. De schoorsteen van de meeste stoommachines is dan ook niet voor afvoer van rookgassen bedoeld. Maar, onder de schoorsteen staat het opvangbakje van via de cilinder afgevoerd water. De hete damp ervan ontsnapt via de schoorsteen en geeft een sensatie van rook. Voor besparing van brandstofblokjes kan de stoomketel het best met voorgekookt water worden gevuld, waarmee ook kalkafzetting wordt verminderd. Voor optimale werking en behoud kan het beste ontkalkt water (demiwater) worden gebruikt.

 

Summary in English

The Wilhelm Schröder GmbH & Co. KG metalworks factory was founded in 1912; the Wilesco trademark was composed out of the name Wilhelm Schröder & Co. In the early years, the company operated as an aluminium foundry mainly producing cutlery, badges, and furniture fittings. At the start of the 1920s, aluminium cutlery and little pans for doll’s houses (so called “domestic toys”) were introduced, a decision that had proved beneficial. Despite the post 1929 economic crisis, Wilesco huge amounts of these toys were exported to the USA. 
In 1939 Wilesco started aluminium zinc die-casting, adapting to the demand on the market.

Wilesco’s first model steam engine was presented in 1950. After several stationary “D” models, the steamroller known as “Old Smoky” (D365) was first introduced as a mobile model in 1966, followed by a steam tractor (D405) as well as a fire engine, inspired by an original 1904 German Magirus. The latest rolling steam model is the “Mighty Atom” tractor (D310). In addition to the well-known range of steam engines, Wilesco offers drive models of workshop machines, tools, craftsmen and fairground. Wilesco steam engines are precision machines, composed with high quality components. All pressurized parts are tested during production to guarantee proper function, tightness and very important: safety. Wilesco models offer a wide world of fascinating, educational live steam. Meijer & Blessing Hobby carries almost the complete Wilesco product range. The actual stock is displayed on our website. You can order online in our web shop, or visit our store in Rotterdam centre, about 15 mins. from Rotterdam Central Station

Copyright © 2020-nu Meijer & Blessing