Klein Maar Fijn 2021, aflevering 4

(Let op: deze review bevat spoilers!)

Op zondagavond 26 december stond aflevering 4 uiteraard in het teken van kerst. Tegen een warm decor met kerstboom mochten de vijf resterende deelnemers, allen voor de gelegenheid verplicht in huiveringwekkende kersttruien gekleed, weer op nieuwe opdrachten zweten.

De kleine opdracht: een miniatuurdiorama in een glazen kerstbal. Invulling geheel naar eigen inzicht, maar het eindresultaat moet verrassend zijn. Een flinke uitdaging in slechts drie uur tijd. De kandidaten mopperen, dit kan niet, de werktijd is te kort. Naar verwachting gaat iedereen met iets rond kerstmis aan de slag. Het lijkt erop dat op alle werktafels dezelfde materialen voor het maken van een (sneeuw)ondergrond zijn te vinden, maar de kijker wordt hier jammer genoeg alweer niets wijzer van.

Het onderwerp sneeuwpop overheerst: Britt, Peter en Rick gaan ermee aan de slag. De daarin gekozen onderwerpen waren goed bedacht, maar allen hadden duidelijk moeite met de uitwerking. Vreemd dat de verliefde sneeuwpoppen bij Britt niet wilden lukken; ze heeft inmiddels haar talenten voor vrijwel alle hoeken van de modelbouwhobby getoond. De jury zag haar verhaal niet. De heren kregen ook behoorlijke kritiek. Peters sneeuwpoppen waren als zichtbaar op elkaar gelijmde piepschuim bolletjes wat te simpel en Ricks huisjes erg grof naast zijn fijner gedetailleerde sneeuwpoppen. Tessa viel mijns inziens wel erg buiten de boot met gebruik van kant-en-klare kerstfiguurtjes en een erg eenvoudig stalletje. Ik vond, ook vanwege de beperkte tijd, Suzans idee het leukste: een kleurrijke rups, die als hulpje van de kerstman cadeautjes rondbrengt. Overtuigend uit klei gemaakt. Kritiek van de jury: de rups is in verhouding te groot. Een tweede plek. Gezeur, in uitwerking en creativiteit was Suzan de beste; bovendien was haar kerstbal echt verrassend. Rick won, maar had wat mij betreft tweede mogen worden. In de overige ranking kon ik me vinden. Spijtig een laatste plaats voor Britt maar deze keer terecht.

De grote opdracht: maak naar aanleiding van een bestaand boek een book nook. De uitleg en discussies over wat een book nook precies is verspilden weer veel kostbare zendtijd. Tijdens de uitvoering heb ik me echt over de aanpak verbaasd. De kandidaten mogen natuurlijk zelf bepalen hoe ze iets doen, maar er werd gezaagd, geschuurd en geslepen zonder fatsoenlijke bescherming. In de studio droeg Britt op advies van Peter tijdens slijpwerkzaamheden een veiligheidsbril, maar ook gehoorbeschermers, stofkapje en werkhandschoenen waren nodig geweest. Er ging nog een schep bovenop. We zien Britt in haar eigen slaapkamer plaatmateriaal zagen zonder bovengenoemde maatregelen, bovendien houdt op kousenvoeten het hout op zijn plaats. Toegegeven, het beeld is bijna vertederend, maar kom op… Ben ik nu aan het zeuren? Nee, SBS6, geef gewoon het goede voorbeeld!

Over de uiteindelijke resultaten kan ik kort zijn. De scene van Peter uit Charles Dickens’ novelle A Christmas Carol was simpelweg verpletterend goed; een verdiende eerste plaats. Ricks tafereel uit The Lord of the Rings werd terecht tweede. Met een derde plek voor Suzans beeld van het sprookje Duizend-en-een Nacht kan ik prima leven, maar met de laatste twee plaatsen ben ik het niet eens. De “koekhuisjes” van Tessa uit Minoes waren wel erg kinderlijk weergegeven. Waarschijnlijk ging zij nu vooral op basis van het gemiddelde met haar voorlaatste plaats in de kleine opdracht nog net met de hakken over de sloot door naar de halve finale. Britt viel daarmee automatisch af; gelaten glimlachend nam ze haar verlies. De jury prijst nog de ongekende prestaties voor iemand van haar leeftijd. Had háár door laten gaan, zeker als stimulans voor een jongere generatie die ook interesse in deze hobby heeft.

De verhouding vrouwen-mannen is weer gelijk. Ondanks mijn kritiek vind ik het vooruitzicht naar de laatste twee afleveringen toch spannend. De inmiddels gepasseerde opdrachten zijn gevarieerd en heel goed bedacht, wat zal er nog meer komen? Op een nadere toelichting van de uitwerkingen heb ik geen hoop meer, daarvoor leent de programmaformule zich kennelijk niet.