Klein Maar Fijn 2021, aflevering 6

(Let op: deze review bevat spoilers!)

Kleine juweeltjes

De finale! Peter, Rick en Suzan lieten in twee opdrachten nog een keer hun beste kunnen zien. De kleine opdracht: maak een miniatuurtafereel in een opengeklapt juwelendoosje waarbij het geheel van bodem en deksel moet worden gebruikt. Peter had er evenals in voorgaande afleveringen weer een hard hoofd in, de kleine opdracht is niets voor hem. Maar, hij was een van de eersten met een vastomlijnd idee: rotspartijen met water ertussen dat over de rand van het doosje stroomt. Ambitieus Peter. Hij weet zeker dat het gaat lukken. Bij uitzondering krijgen we eindelijk informatie over materialen. Peter neemt voor de rotsen grijs styrofoam. Deze schuimplaten hebben een glad oppervlak, maar bij doorsnijden komt de korrelige, onregelmatige schuimstructuur tevoorschijn die al gauw op rotssteen lijkt. Verder in de goede vormen snijden doet de rest. Vervolgens met watereffect de juiste kolkende stroming maken, daarna beschilderen en afwerken met grassen en ander strooimateriaal geeft al snel een overtuigend beeld met sterke dieptewerking. Wat ik miste, was afwerking van de buitenkanten van de rotspartijen, je zag duidelijk op elkaar gelijmde laagjes. Ik zou de zijden gladder hebben gemaakt, alsof er strak met een mes een blokje uit een landschap was gesneden en in het doosje geplaatst. Het parkdiorama van Rick was knap gemaakt met onder meer een handgeschilderde achtergrond, maar hij had veel kant-en-klare figuurtjes ingezet, evenals opschriften, zoals de wegwijzer “Bahnhof” die waarschijnlijk rechtstreeks uit een bouwpakketje kwam. Suzan ging enigszins op vergelijkbare wijze te werk met haar bloemenwinkel. Heel creatief gemaakt, maar misschien iets teveel eenpuntsperspectief? Juryleden Bobby en Dido waren over alle werkjes goed te spreken. Dat mag ook wel voor fraaie juweeltjes waarvoor je slechts drie uur de tijd hebt. Maar er was zoals verwacht ook kritiek. Peters waterverloop klopte niet geheel met de werkelijkheid, Ricks achtergrond was in perspectief duidelijk niet vanuit het juiste standpunt geschilderd en Suzans bloemenwinkel was een veilige keuze waarop je een beetje snel was uitgekeken. Alles opgeteld en afgewogen had ik Peter als winnaar verwacht, maar het werd toch Rick. Het fijnzinnige werk van Suzan eindigde ongebruikelijk als laatste.

De grote opdracht gaf de deelnemers alle ruimte. Het meesterstuk, een diorama naar eigen invulling in een box achter een vierkante, ovale of rechthoekige lijst. Rick had eerste keus en koos het vierkant, Peter stelde zich met het ovaal tevreden en Suzan was helemaal gelukkig met het rechthoekige panorama. Zes dagen de tijd hier iets moois van te maken, waarvan vier dagen thuiswerken. Op de eerste dag in het atelier kregen de drie een beetje sturing van de jury. Wat is je aanpak, denk daar en daar eens over na, wordt het niet te saai? Prima, dat voorkomt mogelijk alvast teleurstellingen bij het eindoordeel. Het plan van Peter klonk het overtuigendst, hij had er duidelijk zin in. Een havendiorama met een oude bokkraan en loodsen. Hij besteedde terecht veel tijd aan de kraan, de blikvanger van het tafereel. Maar is het maken van 3200 (!?) klinknagels iets waar je je in de beperkte tijd van een krappe week aan moet wagen? We waren getuige van het uitslaan van de nagels gaat met een punch-and-die set. Goed, dat gaat best snel, maar het oplijmen kost wel heel veel tijd. In elk geval heb ik met Peters vorderingen met plezier gevolgd. Uit wit polystyreenplaat en -strip heeft hij ware kunststukjes neergezet die bovendien erg fraai waren geairbrusht en geweatherd. De gave Citroën HY-bus die met de neus uit een geopende loodsdeur stak zag er ook goed uit en schiep met de omgeving een mooi tijdsbeeld. De aanzetten van Ricks diorama beloofden een interessant perspectief, de uiteindelijke invulling mocht, behoudens de geplande wijnkelder, nog een verrassing blijven. Stille kracht Suzan werkte rustig aan haar studiotafereel, waarin de Klein maar fijn-werkplaats minutieus met een twist werd neergezet. Na veel zwoegen en weinig slaap kwamen er drie parels op tafel, of beter gezegd achter de lijst. Peter was terecht trots op zijn kwaliteitswerk, alleen het water was niet naar zijn zin. Militair(e bouwer) Rick overrompelde met zijn bevrijdingsscene op een dorpsplein met tanks, militairen en burgers. Heel veel te zien, maar zijn 1/35 voertuigen en figuren kwamen ongetwijfeld grotendeels uit zijn eigen verzameling reeds gebouwde objecten; dit zou je anders nooit in zes dagen voor elkaar krijgen… Suzans werkplaats was fantastisch uitgevoerd, al moesten we weer gissen naar hoe ze het heeft klaargespeeld de vele kleine fijne details zoals drankflessen te maken. Ook Dido en Bobby waren onder de indruk, maar uiteraard niet zonder commentaar. Op Peters kraan die zijn lading verloor reageerden de toeschouwers op de kade niet verschrikt; er had wat meer actie in gemogen. In Ricks plein was er teveel een tweedeling tussen de linker- en de rechterkant. Bij Suzan oogde het geheel wat sober ingevuld, wat “leeg”.

Het was tot het eind terecht spannend want alle drie hadden winkansen. Mijn voorspelling dat over het geheel van alle afleveringen de creativiteit en vaardigheden van Suzan de eerste prijs verdienden kwam uit: Suzan werd winnaar Klein maar Fijn seizoen 2021 en titelhouder Beste miniatuurbouwer van Nederland. Yes, goud voor een vrouw! Deze winst bewijst dat de modelbouwhobby niets slechts een mannenbolwerk is. De heren bevestigden het juryoordeel en namen hun verlies sportief op.

Ondanks mijn kritiek in deze reeks verslagen smaakt de formule naar meer; wat mij betreft plannen ITV Productions Nederland en SBS6 voor dit jaar weer een seizoen. Misschien lukt het er voor de camera wat meer technieken en gebruikte materialen in te demonstreren. Maar vooral hoop ik dat de serie kijkers heeft geïnspireerd ook eens wat te gaan bouwen: creatief naar eigen idee, of met bestaande bouwdozen. Modelbouw is een heerlijk ontspannende hobby, waarin je de dagelijkse sleur even opzij kan zetten, je eigen wereld kan creëren en jezelf en anderen met het eindresultaat kan verrassen. Laat topstukken van anderen je niet ontmoedigen, iedereen is ooit eenvoudig begonnen. Je raakt nooit uitgeleerd, fouten maken is menselijk en oefening baart kunst.

Op het moment van schrijven zitten we helaas nog altijd in een gedeeltelijke lockdown. Ik zou iedereen willen uitnodigen in onze rijk gesorteerde winkel in Rotterdam centrum inspiratie voor de hobby op te komen doen. Winkelen op afspraak mag weer gelukkig! Kom daarom zeker langs (met afspraak) om ideeën op te doen, of vraag om advies. Of kijk gerust eens verder op onze website, online bestellen kan natuurlijk ook. Voor 15:00 uur besteld is dezelfde dag verzonden! En vanaf zaterdag is iedere hobbyist, liefhebber of nieuwsgierige weer van harte welkom in onze winkel. Een afspraak is zo gemaakt!