Marklin

Märklin (marklin) H0/Z modelspoor

Märklin is de grootste en bekendste modeltreinenfabrikant ter wereld. Geen ander merk brengt zoveel emotie en fascinatie bij de modeltreinhobbyist teweeg. Wie heeft er als kind niet met Märklin treinen gespeeld? In de afgelopen ruim tachtig jaar hebben Märklin treinen een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Vandaag de dag staat Märklin voor topproducten met uitstekende rijeigenschappen, precisie in detail, kwaliteit en degelijkheid. Het Märklin-programma biedt eindeloze uitbreidingsmoglijkheden en hobbyplezier voor iedere treinenliefhebber, van jong tot volwassen, van starter en herintreder tot doorgewinterde treinenhobbyist en verzamelaar. Meijer & Blessing in centrum Rotterdam is er sinds het begin van de rijke Märklin-geschiedenis bij geweest: wij voeren en een groot assortiment Märklin-artikelen, ruim op voorraad, tegen een eerlijke prijs.

Lees meer

Producten 1-36 van 948

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Geschiedenis en ontwikkelingen

De geschiedenis van Märklin gaat terug tot 1859, het jaar waarin Theodor Friedrich Wilhelm Märklin in het Zuid-Duitse Göppingen begon met de productie van blikken speelgoed; zoals . fornuizen voor poppenhuizen. In 1891 zag de eerste modeltrein het levenslicht: tijdens de Leipziger Messe presenteerde Märklin een opwindbare speelgoedtrein, geleid op een uit te breiden railsysteem. Kort daarna startte de fabriek met modeltreinen die met een spiritusbrander echt op stoom reden. In de erop volgende jaren bracht Märklin de eerste elektrische treinensets op de markt. De Märklin treinmodellen waren in die dagen behoorlijk groot, maar in 1935 introduceerde het merk de compacte schaal H0 (1:87) waarmee een modelspoorbaan in de huiskamer kon worden uitgelegd.

Kenmerkend voor elektrische Märklin treinen is het 3-railsysteem: de wisselspanning (AC) van de baan staat op de twee buitenste spoorstaven plus een middenrail. Voor stroomafname maken locomotieven van Märklin gebruik van de wielassen en een sleepcontact aan de onderzijde, waaraan een Märklin-loc direct herkenbaar is. De middenrail was jarenlang een doorlopende geleider, in de zestiger jaren maakte deze voor de karakteristieke puntjes plaats. Dit slimme en unieke Märklin-concept maakte het mogelijk een baan in iedere gewenste vorm uit te legg