Revell

Revell |

Bouwdozen, verf en gereedschapIedere modelbouwer kent het merk Revell, al decennia Europees marktleider op het gebied van plastic modelbouwpakketten met vele miljoenen verkochte bouwdozen wereldwijd. Vrijwel geen andere fabrikant biedt een breder en gevarieerder aanbod dan Revell. Vertrouwd, vernieuwend, met een fris en kleurrijk programma boordevol bouwdozen voor kinderen en volwassenen, van beginners tot gevorderden. Auto’s, motoren, Formule 1, tractoren, trucks, civiele en militaire vliegtuigen, voertuigen, tanks, soldaatjes, schepen, onderzeeërs, ruimtevaart, Star Wars, Star Trek, gebouwen, noem maar op. Alle bouwdozen hebben duidelijke vermelding van moeilijkheidsgraad en zijn van een heldere bouwhandleiding voorzien. Bovendien biedt Revell alle toebehoren zoals lijmen, verven, airbrush-artikelen en hobbygereedschap.

Producten 1-36 van 759

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Vroege Revell-geschiedenis

De wortels van het merk Revell liggen in de Verenigde Staten. In 1943 richtte de Amerikaanse ondernemer Lewis H. Glaser in Venice, Californië onder de naam Precision Specialties een kunststofgietbedrijf op. Het maakte in opdracht uiteenlopende gebruiksproducten, het eerste was naar verluidt een wasmachine. Ook werd speelgoed op de markt gebracht, waaronder treinstellen in schaal H0 (1:87), inclusief locomotieven, diverse auto's en gebouwen. Uitbreiding volgde met onder andere een boerderij-set, passagiersstation en een verscheidenheid aan utiliteitsgebouwen. De speelgoedlijn kreeg de merknaam Revell die volgens overlevering van het Franse woord reveille was afgeleid wat vrij vertaald nieuw begin betekent.

Omstreeks 1950 produceerde Revell in licentie geassembleerde automodellen Ford Model T (1910) en Maxwell (1911) naar oorspronkelijke ontwerpen van de Gowland Brothers in Groot-Brittannië, een bedrijf dat sinds 1932 speelgoed produceerde. Deze artikelen verkochten in Engeland niet erg goed, maar Revell had er meer geluk mee in de VS. Maxwell en T-Ford waren ongeveer schaal 1/16 en werden "Action Pull Toys" genoemd. De auto’s hadden een om de achteras gewikkeld dun metalen koord met een plastic handvat en een scharnierende carrosserie met een figuurtje achter het stuur. Als aan de handgreep werd getrokken, rolde de auto stuiterend over de vloer, waarbij de bestuurder op en neer deinde.

In de loop van de jaren vijftig kwam Glaser op het idee plastic onderdelen te produceren waaruit realistische schaalmodellen van auto’s konden worden gebouwd. Dit nieuwe speelgoed in schaal 1/32 was succesvol en verkocht veel beter dan de voorgaande grotere automodellen, zoals de Maxwell. Productie van de grotere auto's werd stopgezet en Revell concentreerde zich geheel op nieuwe bouwmodellen van auto’s vliegtuigen en schepen.

In 1953 presenteerde Revell het slagschip USS Missouri. Revell-modellen van Amerikaanse marineschepen bleken zo nauwkeurig dat ze ook de belangstelling van de Russische regering hadden: in 1960 werd ontdekt dat het Kremlin een divers aantal modellen had ingekocht waarmee ze hiaten in hun inlichtingen over het ontwerp van Amerikaanse oorlogsschepen poogden te dichten. Naar de standaard van vandaag de dag hadden de bouwmodellen overigens geen gebruikelijke schaal, maar werd de grootte aan de maatvoering van standaard kartonnen doosjes aangepast, de in die jaren gebruikelijke fit-to-the-box-scale.

Er volgden verschillende propeller- en straalvliegtuigmodellen, klassieke en eigentijdse schepen, raketten en ruimtevaartuigen. In de late jaren 1950 richtte Revell zich op meer automodellen en automotoren zoals de Chrysler Slant-Six zescilindermotor en Lincoln Futura-conceptauto uit 1956, een voertuig met buitenaardse bubbelramen dat later de Batmobile van George Barris zou worden. In samenwerking met AMT, dat onder meer promotionele Buick uit 1955 en 1956 maakte, kwam een interessant auto-aanbod op de markt. Deze modellen waren met gedetailleerde chassisdetails en in meerdere delen gegoten carrosserieën hun tijd ver vooruit.

Revell Duitsland

Halverwege de jaren vijftig sloeg de interesse in modelbouw ook in Europa aan. In 1956 werd daarom in het voormalige West-Duitsland te Bielefeld de Duitse dochteronderneming Revell Plastics GmbH opgericht, die al het erop volgende jaar naar een voormalige sigarenfabriek in het nabijgelegen Bünde verhuisde. De eerste jaren werden uit de VS en VK geïmporteerde bouwpakketten in Duitsland en een aantal omringende landen verkocht. In de jaren zeventig startte Revell Duitsland geheel onafhankelijk van Revell VS met de ontwikkeling en productie van eigen modelreeksen. Het eerste geheel in Duitsland ontwikkelde model was een BMW R75/5 motorfiets in schaal 1:8. De Duitse modellen stonden goed bekend vanwege hoge kwaliteit en vonden daarom ook aftrek in de Verenigde Staten.

In 1974 kwam Revell in Nederland op de markt. Sinds die tijd richt Revell zich ook op een aantal Nederlandse modellen. In de loop der jaren verschenen onder meer de Boeing 747-200 en -400, McDonnell Douglas DC-10-30, Douglas DC-9, Airbus A310, Fokker 100, Boeing 767-300ER en Boeing 737-800 in KLM-kleuren, Bolkow Bo105 KLM Noordzeehelikopter, Volkswagen T3 bus Rijkspolitie. Lockheed-Martin F-16 Falcon in KLu-markeringen, NL Leopard 2 A4 / A5 / A6 gevechtstank, NL GTK Boxer Command Post en Eurocopter EC 135 ANWB helikopter.

In de loop van die jaren kwam Revell Duitsland ook met een eigen lijn lijmen, enamel verf, lakspuitbusjes, verdunners, reinigingsmiddelen en penselen. Tot op de dag van vandaag wordt in de bouwhandleiding met een overzichtelijk systeem van letters naar corresponderende kleurnummers verwezen. Op basis van befaamde Badger-modellen presenteerde Revell een serie verfspuiten, geleidelijk uitgebreid tot een compleet programma van airbrush-artikelen met diverse compressoren, startsets en losse onderdelen met mogelijkheden van eenvoudig instappen tot professioneel, fijn gedetailleerd spuiten. Uit oogpunt van milieu- en kindvriendelijk werken bracht Revell na 2000 de Aqua verfreeks uit waarin alle Revell enamelkleuren in watergedragen, met water afwasbare kleuren zijn vertegenwoordigd. Deze acrylverf is sinds enige jaren standaard bij Model Set modelbouwdoos starter- en cadeausets bijgevoegd, de losse busjes enamelverf blijven evenwel in het programma.  

Revell VS – fusie met Monogram

Als gevolg van dalende verkopen van plastic bouwdozen in de VS rond 1980 raakt Revell Amerika in financiële moeilijkheden. Het Franse speelgoedbedrijf Generale du Jouet (ook bekend als CEJI) kocht het bedrijf en hoopte hiermee te profiteren van de sterke Europese divisie. Maar Generale du Jouet had eigen financiële problemen als gevolg waarvan Revell in 1983 opnieuw weer werd afgesplitst. In 1986, na afnemende winstgevendheid in een nieuw tijdperk van videogames, kabeltelevisie en nieuwe trends in speelgoed, kocht Odyssey Partners (New York) Revell over en bracht het bij Monogram Models van Morton Grove, Illinois onder, eveneens eigendom van Odyssey. De Revell-fabriek in Venice werd gesloten en alle bruikbare activa werden naar de tweede fabriek van Monogram in Des Plaines, Illinois overgebracht. Het nieuwe bedrijf verhuisde enige tijd later in zijn geheel naar Northbrook, Illinois. Tijdens die jaren werden bouwpakketten met beide namen in het logo onder Revell-Monogram op de markt gebracht. Vanwege de wereldwijde naamsbekendheid is Revell uiteindelijk als primaire merknaam op de meeste series plastic kits aangehouden en is Monogram inmiddels weer een afzonderlijk merk.

Recente geschiedenis Revell Amerika

In 1994 kocht Hallmark Cards Revell-Monogram en werd deze tak onderdeel van de Binney and Smith-divisie, eigenaren van de beroemde Crayola kleurpotloden. Na een relatie van dertien jaar nam Hobbico Inc. Revell-Monogram over, waarna. de naam Monogram uit het bedrijfslogo verdween. Monogram bleef echter als een belangrijke reeks bouwdozen uit de Revell-stal bestaan. In 2012 verwierf Hobbico ook Revell Germany waarmee de Amerikaanse en Europese tak werden herenigd. De dozen van de meeste modellen die in de VS werden verkocht, toonden Revell Duitsland als moedermaatschappij zonder vermelding van Hobbico. Na krap elf jaar stopten in april 2018 de activiteiten van Hobbico en sloot Revell USA tijdelijk de deuren wegens reorganisatie. Op 17 april 2018 werd bekend dat investeringsgroep Quantum Capital Partners (QCP) de Revell USA zou overnemen. De Amerikaanse Revell-tak opereert momenteel vanuit Illinois en brengt met regelmaat nieuwe producten uit.

Recente geschiedenis Revell Duitsland

Hoewel het Revell in de VS tijdens de vroege jaren tachtig niet voor de wind ging, is Revell Duitsland met succes in nieuwe, kwalitatieve en gedetailleerdere modellen blijven investeren en is wereldwijd de concurrentie aangegaan. Een mooi voorbeeld is de gelimiteerde serie Premium: een aantal hoogwaardig gemodelleerde autobouwpakketten in 1/24 van onder meer Porsche 911, BMW 750iL en Mercedes 560 SEC waarvan motorkap en kofferklep open konden, met gedetailleerde motorruimte, onderzijde en interieur. Tevens werd vanaf die jaren het airbrush-programma sterk gepromoot.

Naast verdere uitbreiding van series civiele en militaire kits, heeft Revell Duitsland vanaf einde jaren tachtig een verscheidenheid aan kant-en-klare metalen modelauto's in schaal 1:18 uitgebracht van Porsche, Ferrari, BMW, Mercedes-Benz, enkele types Chevrolet Corvette en een ’65 Ford Mustang. Vanaf 1999 noemde het bedrijf deze lijn Revell Metal, ter onderscheid met de plastic modelbouwtak. Deze modellen waren sterk in trek vanwege de uitstekende gelijkenis, schaalverhouding, authentieke details en goede prijs-kwaliteitsverhouding. Bovendien kunnen bij de meeste Revell-diecast-modellen deuren, motorkap en kofferdeksel worden geopend. Aanvankelijk was er een focus op Duitse voertuigen, zoals de Kleinwagen Lloyd Alexander, Messerschmitt Kabinroller KR 200, BMW Isetta, DKW Junior en Goggomobil T250 uit de jaren vijftig. Ook verschenen grotere auto’s waaronder Mercedes-Benz 300SE “Heckflosse”, W120 180 Ponton, serie W123 230E en topmodel S-Klasse W116 450 SEL 6.9; Europese Fords uit de jaren zestig, Volvo Amazon en PV544, Opel Manta en Kadett B, Volkswagen Scirocco, BMW 850i, NSU TT / TTS en Acura NSX. Na 2012 staakte Revell vanwege toenemende productiekosten helaas de Metal-serie. Vele ervan zijn inmiddels ware collectors-items waarvoor vaak veel geld wordt geboden, waaronder de Mercedes-modellen, Volvo Amazon en PV544 “Kattenrug”.

Revell RC

In 2009 stapte Revell onder de Hobbico-vlag de RC-wereld in. Onder het label Revell Control verscheen onder eigen ontwikkeling met Revellutions een serie radiografisch bestuurbare 1:14 en 1:18 auto’s, cross- en terreinwagens. Ook in de lucht en op het water is Revell Control van de partij met helikopters, drones en boten. De modellen zijn met gemakkelijke bediening en grote fun factor op kinderen en jongeren gericht. Vaak zijn ze van een oplaadbare accu voorzien, of werken ze op alkaline batterijen (niet bij levering ingrepen).

Revell vandaag

De oorspronkelijke naam van het Duitse Revell AG is in de rechtsvorm GmbH & Co. KG veranderd, de productie van de Duitse lijn kits vindt in Oost-Europa en China plaats. Het merk heeft nu zowel in Europa als in de VS een ferme marktpositie. Het programma bouwdozen is breder en gevarieerder dan ooit tevoren, met productlijnen die nog nooit eerder zijn uitgegeven zoals 3D-puzzles. Veel klassieke Monogram-modellen zijn nu onderdeel van de Duitse tak en worden nog met regelmaat uitgegeven. Voor kinderen en jonge bouwers zijn er de aantrekkelijke lijnen Junior Kit en easy-click-system