Trix

TRIX H0/N modelspoor

Het merk Trix begon als speelgoedfabrikant en staat wereldwijd al decennialang als gerenommeerde producent van modeltreinen bekend. De Duitse firma maakte vanaf de jaren 1960 naam met de tweerail- en drierail-H0-lijnen Trix International en Trix Express, en natuurlijk Minitrix in schaal N. Sinds 1997 is zijn Trix H0 en Minitrix onderdeel van Märklin, maar heeft een eigen gezicht behouden. Vanuit een lange traditie brengt Trix in zowel H0 als N topproducten op de markt: locomotieven, treinstellen, passagiersrijtuigen en goederenwagens uit diverse tijdperken. Het eigen railprogramma en het universele, gebruiksvriendelijke DCC-digitaal-systeem bieden eindeloze mogelijkheden, voor zowel instap als uitbreidingen voor de toekomst.  Lees meer..

Meijer & Blessing Hobby vertegenwoordigt het complete Trix- en Minitrix-assortiment. De actuele voorraad vindt u op onze website, bestellen gaat eenvoudig via onze webshop, breng voor meer inspiratie een bezoek aan onze superstore in Rotterdam centrum.

 

Producten 1-36 van 238

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Traditie

De historie van het Duitse merk Trix gaat terug tot 1838. In dat jaar werd de firma J. Hafner, later de Vereinigten Spielwarenfabriken Andreas Förtner und J. Haffners Nachf. AG opgericht. Vanaf het begin produceerde de fabriek vele jaren tinnen figuren en blikken speelgoed. Een van de latere directeuren Stephan Bing hield aan de speelgoed-tradities vast, maar bracht in 1928 ook kennis van modeltreinen in waarmee de koers van het bedrijf geleidelijk aan zou gaan veranderen.

De eerste treinen waren rollende modellen zonder (gemotoriseerde) aandrijving in schaal 1:180. In 1964 bracht de fabriek het merk Minitrix op de markt, de eerste elektrische modelspoorbaan in N-spoor. In hetzelfde jaar verscheen Trix International, het tweerail-gelijkstroomsystem in H0 naar NEM-normering. Parallel met Trix International produceerde de fabriek Trix Express-modellen, H0-treinen op een drierail-systeem met middengeleider en sleepcontact zoals bij concurrent Märklin. Al in 1973 bracht Trix EMS, een elektronische besturing, op de markt die de mogelijkheid bood verschillende treinen afzonderlijk van elkaar te bedienen. Zo was het bijvoorbeeld bij Trix Express in combinatie met EMS en bovenleiding mogelijk zes locomotieven onafhankelijk van elkaar te laten rijden. Sinds 1978 werkt Trix met Märklin nauw samen aan diverse gemeenschappelijke projecten zoals de König-Ludwig-trein en de keizerlijke Wilhelm II-trein.

 

Het digitale tijdperk

In 1983 introduceerde Trix als een van de eersten een digitaal besturingssysteem, onder de naam Selectrix dat geleidelijk aan het eerdere EMS afloste. Selectrix werkte met microprocessor-elektronica, was compatibel met andere merken en spoorbreedtes ,maar werd vooral als exclusief Trix-systeem beschouwd.

Het samengaan van twee grootheden

Met bovengenoemde ontwikkelingen heeft Trix in de wereld van modeltreinen belangrijke successen geboekt, maar als gevolg van sterke schommelingen in de Duitse economie ontkwam het bedrijf zoals vele andere niet aan meerdere fusies en overnames. In 1997 kwam Trix met een gelukkige overname door Märklin op een rustiger spoor. Het samengaan van beide elkaar vertrouwde modeltreinengiganten betekende ruimte voor verdere ontwikkelingen waarin Trix alle voordelen en knowhow van tweerailsystemen in N en H0 kan inzetten.

Trix vandaag

Het actuele assortiment omvat als belangrijkste productmerken Minitrix en Trix H0 (vroeger International), Onder de klassieke naam Express brengt Trix jaarlijks enkele specials. Het digitale besturingssysteem Selectrix blijft exclusief Trix, maar heeft inmiddels voor het alom gestandaardiseerde DCC-formaat plaatsgemaakt.

De H0-modellen zijn grotendeels licenties van Märklin-producten en hebben daarmee uiteraard dezelfde topkwaliteit. Daarnaast maakt Trix volgens dezelfde standaard ook enkele eigen, exclusieve modellen. Doorgewinterde liefhebbers herkennen altijd een Trix-model als “typisch Trix”, zonder naar het merk te kijken. Het Trix H0-railprogramma is in uiterlijk en aanbod gelijk aan Märklin C-rail, maar uiteraard in tweerailsysteem uitgevoerd. Het product Minitrix staat met verfijnde modellen en een eigen, bijzonder uitgebreid  railprogramma stevig in de markt. Het DCC-systeem met het praktische en overzichtelijke Mobile Station is van Märklin afgeleid en wordt voor alle Trix-producten gebruikt en is uiteraard ook voor artikelen van andere merken voorzien van DCC-decoders geschikt.

 

Summary in English

The German company Trix started in 1838 as J. Hafner, later on renamed Vereinigten Spielwarenfabriken Andreas Förtner und J. Haffners Nachf. AG. After a long period during which the company mainly focussed on tin toys production, Trix started making trains in the early 1960s. Over the past decennia, the brand developed several interesting two-rail DC-systems: Trix International and Trix Express (H0) and of course the famous Minitrix N-gauge trains and tracks. Since 1997, Trix and Minitrix have been part of Märklin. However many H0 models are similar to their former counterparts, the N-gauge line is totally independent. All Trix and Minitrix productions are very high standard top quality items and include beside trains and railroad cars DC-track systems and a versatile DCC Digital Mobile Station. Meijer & Blessing Hobby carries the complete Trix and Minitrix programmes. The actual stock is displayed on our website; you can order online in our web shop, or visit our store in Rotterdam centre, about 15 mins. from Rotterdam Central Station.