Alek Dabrowski onderscheidt verschillende categorieën hobbyisten zoals: jagers, verzamelaars, natuurmannen, doe-het-zelvers, sportievelingen en spelers. Binnen deze groepen zijn talrijke onderverdelingen te maken, waaronder de – ik denk aan onze hobbywinkel – de “Treintjesgek” en “Autootjeszot”. Typeringen zoals deze lijken wat kleinerend, maar Dabrowski neemt de hobbyist juist uiterst serieus. Sommigen mogen hobbyisten waanzinnigen vinden, maar we moeten hen juist koesteren. Zij zijn in deze tijden waarin vooral de aandacht naar sociale media gaat misschien wel een met uitsterven bedreigde soort.

Waar komen hobby’s vandaan; zijn hobby’s beheersbaar, of lopen ze vaak uit de hand; zijn hobby’s echt typisch mannelijke bezigheden of hebben vrouwen ook hobby’s? Dit boek geeft antwoord op al deze vragen.

Uiteraard ben ik al lezend op zoek gegaan naar het type hobbyist dat mij zelf zou karakteriseren: de plastic modelbouwer, die in het verhaal helaas niet nader werd besproken. Toch is hij goed te plaatsen, samengevat binnen de categorieën verzamelaars, doe-het-zelvers en spelers.

Foto: Wessel Blokzijl

Foto: Wessel Blokzijl

Een prettig geschreven, informatief, herkenbaar, leerzaam en vooral vermakelijk boek waarin Alek Dabrowski clichés niet schuwt, gedurfde meningen uitspreekt en vooral – terecht – een lans breekt voor de hobbyist. Goed, er staan hier en daar wat (zet)foutjes in, zo is H0 geen 35 mm spoor, maar die kunnen er bij een herdruk gemakkelijk worden uit gehaald. De Rotterdamse illustrator Evalien Lang, ook hobbyist en regelmatige bezoeker van Meijer & Blessing Hobby, heeft Mannen met hobby’s vakkundig van humoristische en kenmerkende illustraties voorzien. Een aanrader!

Alek Dabrowski, Mannen met hobby’s, Studio Kers, 2022, 148 pp.

ISBN 9789491835278

Prijs € 22,50