Klein Maar Fijn 2021, aflevering 2

(Let op: deze review bevat spoilers!)

Huiselijke taferelen.

In de tweede aflevering kregen de kandidaten bij aanvang allen dezelfde opdracht: maak een miniatuurdiner voor twee in schaal 1:12, vooral bekend bij bouwers van poppenhuizen. Gegeven waren een kunststof ronde tafel met twee stoelen, borden en bestek. Aan de deelnemers de taak in tweeënhalf uur tijd smakelijke versnaperingen te serveren. Wie laatste wordt, heeft geen keuze meer bij de tweede opdracht.

Gelukkig is er in deze aflevering meer aandacht voor de materialen. Het eten en drinken dient uit Fimo klei te worden bereid. Britt noemt zich hierin expert, ze is superblij met deze opdracht en gaat spaghetti maken. Maar evenals in de eerste aflevering hebben concurrenten hetzelfde idee, onder wie Tessa. Suzan varieert met tortellini. Rick concentreert zich op een nagerecht: een kaasplankje. Marco wil de sfeer van een Ierse pub, met onder meer twee pinten Guiness op tafel. Het is fascinerend te zien hoe vooral Britt, Rick en Suzan handmatig de kleinste hapjes supergedetailleerd kunnen maken. Echt knap. Evenals in werkelijkheid kun je pasta in klei met een machine draaien, maar die wordt vaak in schaal onrealistisch grof. Dunner rollen is het devies, maar dat lukt niet iedereen onder wie Tessa even goed. Zij eindigt als een na laatste. Juryleden Dido Geluk en Bobby de Groot belonen Ricks kaasplankje met de eerste plaats. Marco’s Ierse pub valt qua idee in de smaak, maar overtuigt in uitvoering niet helemaal. Suzan wordt tweede en culinair kleideskundige Britt derde. Peter eindigt als laatste en mag bij de tweede, grote opdracht niet meer kiezen.

Voor de tweede opdracht gaan de kandidaten naar keuze een ruimte van een Engels landhuis inrichten waarbij een uniek verhaal moet worden verteld. Het modelbouwteam van Dido Geluk te Rotterdam heeft het huis in schaal 1:12 aangeleverd. Rick mag als eerste kiezen en neemt de bibliotheek voor zijn rekening. Suzan wil de zitkamer, Britt de slaapkamer, Marielin de badkamer, Marco de keuken, en Tessa de hal. Voor Peter rest de eetkamer. Allen mogen gedurende vier dagen naast uren in het atelier wederom thuis aan de slag. Iedereen gaat weer voluit, genoeg stof voor een aantal (vrijwel) slapeloze nachten…

De diverse ruimtes nodigen de deelnemers tot compleet verschillende ideeën uit, hoewel je bij alle kamers het idee hebt dat er een misdaad in heeft plaatsgevonden of is voorbereid. De meesten hebben hun interieurs rijkelijk aangekleed, de badkamer (Marielin) en slaapkamer (Britt) zijn wellicht een beetje kaal. Afgezien van enkele duidelijke ingrediënten zoals textiel, karton, metaal en hout moeten we weer gissen naar de gebruikte materialen. Tessa heeft na haar mislukte avontuur in de vorige aflevering een streepje voor: ze werkt nu aan een huishoudtrap die het hoofdobject van haar hal wordt. Mooi in beeld gebracht: haar beginnende werkzaamheden laten de kijker in spanning, het eindresultaat is bijna onverwacht formidabel! Met relatief weinig attributen vertelt Tessa’s hal een verpletterend verhaal waarmee de jury haar tot winnaar van aflevering 2 uitroept. Suzans cosy woonkamer krijgt de tweede plek. Het idee achter Ricks bibliotheek was in de ogen van de jury niet helemaal duidelijk, maar uitvoering en detaillering waren goed voor de derde plaats. Peter scoorde in de eerste aflevering goed met zijn beeld van De Fabeltjeskrant, zijn prestaties in deel 2 waren maar net genoeg door naar de volgende te gaan. Het onsamenhangende tafereel van zijn nogal onaantrekkelijke, spookachtige keuken maakte Marco jammer genoeg tot de afvaller.

De vrouwen zijn nu in de meerderheid. Een absoluut positieve ontwikkeling in een sector die vaak als mannenbolwerk wordt gezien. Zet ‘m op dames! En denk eraan: de hobbywereld kent geen glazen plafond.