Model elektrisch zeeschip | Zadkine Business College

Op en rondom de zeecontainers zijn zonnepanelen geplaatst die energie in een zoutwaterbatterij opslaat. Deze innovatieve technologie voorziet het schip van stroom voor onder meer voortstuwing, waarmee het niet afhankelijk is van fossiele brandstoffen of de doorgaans gebruikte lithium-ion accu’s. Bovendien zijn er geen speciale, nieuw geproduceerde containers nodig; bestaande modellen zijn geschikt te worden omgebouwd. Geen uitstoot, geen zware metalen en hergebruik van materialen; belangrijke factoren die het milieu sparen en ook ethisch verantwoord zijn: delfstoffen zoals lithium komen uit gebieden waar kinderen gedwongen arbeid verrichten of als soldaten in conflicten moeten meevechten.

Praktische uitwerking van het idee is nog in een beginstadium, maar het lijkt zeker een goed antwoord op de veelbesproken problematiek rond welzijn en milieu. 

Het model

De plastic modelbouwdoos Colombo Express in schaal 1:700 van Revell met artikelnummer 05152 is als basis gebruikt. Het oorspronkelijke bouwmodel, inclusief containerblokken en displaystandaard telt 226 onderdelen en heeft een lengte van 48 cm. Voor dit project is het schip in aangepaste kleurstelling beschilderd en voorzien van zelfontworpen decals, met een laserprinter geprint.

 

Met dank aan Erwin van Franeker, docent aan het Zadkine College voor de aanschaf van de Revell-bouwdoos, aanvullende hobbymaterialen en niet in de laatste plaats voor de toestemming het verhaal op onze website te mogen publiceren.