Nieuws

 1. Bandai Gundam 'Grades' systeem

  Bandai Gundam 'Grades' systeem
  HET BANDAI GUNDAM GRADES SYSTEEM

  Bandai gebruikt een systeem genaamd ‘Grade’ om in het algemeen te beschrijven hoe gedetailleerd een bepaald model is. Veel modellen zijn verkrijgbaar in meerdere kwaliteiten, met dezelfde fictieve machine met hetzelfde algemene uiterlijk, maar met verschillende detailniveaus van onderdelen. Een High Grade (of HG) model zal bijvoorbeeld merkbaar minder detail hebben dan een Master Grade (of MG.) De modellen zijn ook verschillende maten, waarbij de HG ongeveer twee centimeter korter is dan de MG.
  Lees meer »
 2. Het spoor bijster? | Modelspoor 'basics'

  Het spoor bijster? | Modelspoor 'basics'

  Het spoor bijster?

  De echte modelspoorfanaat weet het wel maar voor veel mensen is het oerwoud van terminologieën en mogelijkheden op het gebied van model spoor een onbegrijpelijke materie.

  Hieronder een toelichting waarin de meest voorkomende termen en begrippen worden behandeld.

  Spoorgrootte en schaal

  De basis ligt bij Spoor 0 (nul) met een schaal van 1:43,5 (ongeveer) en een spoorbreedte (normaalspoor) van 32mm. Deze spoorgrootte werd vroeger veel gebruikt, vooral in de US en UK. Spoor 0 neemt natuurlijk vrij veel plaats in beslag en om een leuke baan in huis te kunnen maken werd naar kleinere schalen overgeschakeld. 2x zo klein, de helft van Spoor 0, werd dus Half-0 (H0). H0 heeft schaal 1:87 met een spoorbreedte (normaalspoor) van 16,5mm en is tot op heden de meest gangbare modelspoorgrootte. Er is ook een smalspoor variant van H0, H0m genaamd. Het mooie smalspoormateriaal van BEMO rijdt o.a. op deze rails. Märklin, ROCO, PIKO

  Lees meer »
 3. Alles over modelbouwlijm | Deel 2

  Alles over modelbouwlijm | Deel 2

  Deel 2: Overige lijmsoorten

  In het eerste deel zijn verschillende modelbouw plasticlijmen voor polystyreen op een rijtje gezet, deze keer overige lijmsoorten voor diverse materialen.

  Ook daarvan zijn er nogal wat, voor de duidelijkheid is het goed deze aan bepaalde toepassingen te koppelen.

  Lees meer »
 4. De Grote Kleine Treinencompetitie | S2E6

  De Grote Kleine Treinencompetitie | S2E6

  De Grote Kleine Treinencompetitie 2022

  Aflevering 6, thema De Vier Jaargetijden

  (Let op: deze review bevat spoilers!)

  De presentatie

  De grote finale gaat tussen teams Blauw (captain Ruud) en Oranje (captain Martijn). De hoofdprijs, evenals vorig jaar de Gouden Loc. Bovendien krijgt de winnaar een langdurige expositie van de baan op de grootste modelspoortentoonstelling van Nederland. Niet met naam genoemd, maar dat is natuurlijk Miniworld te Rotterdam. Én er is nog een extra prijs: een workshop van een beroemde modelbouwer. Wie dat is, zullen we nu niet weten…

  Lees meer »
 5. De Grote Kleine Treinencompetitie | S2A5

  De Grote Kleine Treinencompetitie | S2A5

  De Grote Kleine Treinencompetitie 2022

  Aflevering 5, thema Op vakantie in Europa

  (Let op: deze review bevat spoilers!)

  De presentatie

  De halve finale tussen teams Groen (captain Astrid), Blauw (captain Ruud) en Oranje (captain Martijn). Aan het eind bepaalt de jury welke twee teams doorgaan naar de finale van volgende week.

  De opdracht

  Het thema van aflevering 5 was Op vakantie in Europa. Een reis door minimaal twee landen. Verplicht zichtbare elementen: de liefde, in welke vorm dan ook, en twee lange tunnels waarin de trein verdwijnt en elders verrassend weer tevoorschijn komt. Bouwoppervlak 300 bij 150 cm, bouwtijd drie dagen.

  Lees meer »
 6. Model elektrisch zeeschip | Zadkine Business College

  Model elektrisch zeeschip | Zadkine Business College

  Containerschip op zonne-energie

  Het project

  Voor de opleiding International Business Studies aan het Zadkine Business College te Rotterdam maakte een studente voor het keuzevak Inspelen op Innovaties een model van een volledig elektrisch zeeschip. De studente heeft haar zelfbedachte project tijdens een bijeenkomst in het kader van duurzame innovaties gepresenteerd.

  Lees meer »
 7. De Grote Kleine Treinencompetitie | S2A4

  De Grote Kleine Treinencompetitie | S2A4

  De Grote Kleine Treinencompetitie 2022

  Aflevering 4, thema Werk aan de Winkel

  (Let op: deze review bevat spoilers!)

  De presentatie

  Het was alweer de kwartfinale met overgebleven teams: Oranje (captain Martijn), Blauw (captain Ruud) en Groen (captain Astrid). Feit is: na afloop van deze aflevering hoeft nog niemand naar huis, maar de jury hanteert zoals altijd een puntentelling die een van de teams laat winnen. Het winnende team krijgt in de volgende aflevering hulp van een professionele modelbouwer.

  De opdracht

  Het thema van aflevering 4 was Werk aan de Winkel. Bedrijvigheid op en rond het spoor; het uitbeelden van de vervaardiging van een product; waar de trein deel van moet uitmaken. Minimaal drie stappen van het productieproces, van grondstof tot eindproduct. Standaard ingrediënten: bouwoppervlak 300 bij 150 cm en de bouwtijd drie dagen.

  Lees meer »
 8. De Grote Kleine Treinencompetitie | S2A3

  De Grote Kleine Treinencompetitie | S2A3

  De Grote Kleine Treinencompetitie 2022

  Aflevering 3, thema Nederland oh Nederland

  (Let op: deze review bevat spoilers!)

  De tussenstand

  Na drie afleveringen kunnen we een kleine tussenstand opmaken. Wie via bijvoorbeeld Google diverse treffers afgaat, vindt (vrijwel) geen beschouwelijke informatie over het programma. Wel dat tachtig procent van de kijkers het heeft geliket. Bepaald geen slechte score. Aan de andere kant zijn er berichten over tegenvallende kijkcijfers. Ten opzichte van seizoen 1 van vorig jaar geven veel kijkers kennelijk de voorkeur aan andere programma’s. Ligt dat aan de formule of de deelnemers, vinden kijkers het simpelweg niet leuk genoeg, hebben de meeste het na een seizoen wel gezien? Het blijft gissen. Bij ons in de winkel hebben klanten het er gelukkig wel over; altijd goed. Met regelmaat verkopen we startsets aan beginners of herintreders en hebben we uiteraard een grote schare vaste treinenklanten die het klappen

  Lees meer »
 9. De Grote Kleine Treinencompetitie | S2A2

  De Grote Kleine Treinencompetitie | S2A2

  De Grote Kleine Treinencompetitie 2022

  Aflevering 2, thema Beroemde sprookjes

  (Let op: deze review bevat spoilers!)

  De presentatie

  In aflevering 2 drie kersverse teams: Geel met aan het hoofd Wesley, Groen met captain Astrid en Piet staat aan het hoofd van Paars.

  De opdracht

  Het thema van deze aflevering was Beroemde sprookjes. Het bouwoppervlak was zoals gebruikelijk weer 300 bij 150 cm, de bouwtijd drie dagen. Verplichte elementen: drie herkenbare sleutelmomenten uit de geselecteerde sprookjesverhalen en eveneens drie rijdende treinen.

  De “Dwarsligger” in aflevering 2 bestond uit een handspiegeltje met geornamenteerde lijst en een parelketting. Minimaal vijftig procent hiervan moet in de baan worden verwerkt.

  André van Duin zegt – uiteraard met een kwinkslag, maar toch op serieuze toon – in zijn voice-over-commentaar dat er gezien de korte bouwtijd van drie dagen “geen ruimte is voor tegenslagen”.

  Lees meer »
 10. De Grote Kleine Treinencompetitie | S2A1

  De Grote Kleine Treinencompetitie | S2A1

  De Grote Kleine Treinencompetitie 2022

  Aflevering 1, thema Beroemde treinreizen

  (Let op: deze review bevat spoilers!)

  De presentatie

  De Grote Kleine Treinencompetitie is terug! Per aflevering gaan drie bouwteams met elkaar de strijd aan tot het uiteindelijke doel de titel Beste modeltreinbouwer van Nederland én de daarbij behorende trofee, de Gouden Loc. Elke aflevering zal het team met de minste punten afvallen en plaats maken voor een nieuwe ploeg; in totaal nemen zes teams aan het programma deel. Wederom is het Spoorwegmuseum te Utrecht het achtergronddecor met de werkplaats en shop. Ook dit jaar is André van Duin de presentator, weer bijgestaan door jurylid Evan Daes, professioneel spoormodelbouwer, en een nieuw gezicht: productie designer Joyce van Diepen.

  In aflevering 1 startten Team Oranje onder aanvoering van Martijn, Team Beige met Henk aan het hoofd en Team Blauw met captain Ruud. Nee maar! Trouwe kijkers van modelbouwcompetities

  Lees meer »
Pagina
Copyright © 2020-nu Meijer & Blessing